Skip to main content

🟨 AG-lezing: Medicijnen op maat

medicijnen op tafel

Over het onderwerp

Patiënten wier medicatie is afgestemd op hun DNA hebben 30 procent minder last van ernstige bijwerkingen dan patiënten die een normale dosis krijgen. Dat schrijft een groep internationale onderzoekers onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Het gaat om de eerste wereldwijde studie die laat zien dat medicatie op basis van het dna-profiel van een patiënt, met een zogeheten dna-medicatiepas, werkt.

Swen was als hoofdonderzoeker betrokken bij de studie.

Omdat iedereen anders reageert op medicatie, kan er een duidelijke conclusie worden getrokken: er is geen eenduidige medicatiestrategie die op iedereen van toepassing is. Om een goed alternatief te bieden, wil Swen de komende periode (inter)nationale bestaande samenwerkingsverbanden bevorderen en nieuwe opstarten. 

Dit soort personalized medicine heeft vooralsnog met name in de kankergeneeskunde een grote rol, terwijl het breder toepasbaar kan zijn. De vraag is: waarom geven we niet iedereen zo’n dna-paspoort? Antidepressiva, bètablokkers en pijnstillers zijn allemaal geneesmiddelen die veel worden voorgeschreven en waarbij een dna-medicatiepas een meerwaarde heeft...

 

Over de spreker

Professor dr. Jesse Swen is hoogleraar klinische farmacie, in het bijzonder de translationele farmacogenetica.

Swen werkt sinds 2004 in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Tussen 2006 en 2011 volgde hij de opleiding tot ziekenhuisapotheker, in combinatie met een promotieonderzoek naar de toepassing van farmacogenetica in de eerstelijnszorg. Na het behalen van zijn doctoraat werkte Swen binnen de PharmGKB-groep van Stanford, waarvandaan hij al snel werd teruggehaald naar Leiden om bij het lab van de apotheek onderzoek te doen naar farmacogenetica in het LUMC. Sinds 2016 is hij sectiehoofd van het Klinisch Farmaceutisch Laboratorium in het LUMC.

De rode draad in zijn carrière is de effecten van medicatie te verbeteren door een beter begrip van de genetische mechanismen die een inter-individuele variatie veroorzaken in reactie op behandeling met medicijnen.

Evenement-informatie

Startdatum 23-11-2023 - 20:00
Einddatum 23-11-2023 - 22:30
Sluitingsdatum 23-11-2023 - 20:00
Max. deelnemers 90
Aantal beschikbare plaatsen 66
Prijs per persoon Toegang € 10; leden en kennismakers € 5
Locatie Meerlezaal

Sprekers

Jesse Sven

hoogleraar klinische farmacie, in het bijzonder de translationele farmacogenetica.

Inschrijven is niet meer mogelijk