Skip to main content

ASML en de VS vs China

Ludo Baghuis

ASML en de techno-oorlog tussen USA en China

Dat Amerika en China verwikkeld zijn in een hete hightech concurrentiestrijd, merken we hier in Eindhoven direct, want chipproducent ASML is deel van dat slagveld.

Dat is opmerkelijk, want ASML was een late starter op de chipmarkt. Aanvankelijk waren het vooral defensie en ruimtevaart die behoefte hadden aan micro-elektronica. Toen computers en smartphones mainstream consumentenproducten werden, groeide de vraag naar rekenkracht en dus geavanceerde chips gigantisch. De resultaten van die technologische push leveren superkrachtige chips, nu opnieuw voor militaire toepassingen.

ASML speelde in die ontwikkeling een centrale rol, dankzij de fundamentele kennis en kunde uit het Philips Natlab. Die gaf de chipmachinebouwer bij de oprichting in 1984 zo’n grote technische voorsprong op de concurrenten dat het erin slaagde een monopoliepositie in de wereld te veroveren.

De nieuwste machines van ASML produceren chips met 50+ op elkaar passende verbindingslagen bij elke maat transistoren tot in nanometerbereik. Extreem Ultraviolet (EUV) chips met meer dan 10 miljard per cm2 hebben zeker strategische militaire waarde.

Over de spreker
Ludo Baghuis promoveerde in 1974 aan de TU/e op het gebied van toegepaste kernfysica. Hij was bij Philips Medical Systems in Best betrokken bij de ontwikkeling van diagnostisch ultrasound en werd daarna uitgezonden naar Santa Ana California en aansluitend Hamburg.
Hij was betrokken bij de eerste studies naar de EUV-lichtbron van ASML.

Evenement-informatie

Startdatum 15-06-2023 - 20:00
Sluitingsdatum 15-06-2023 - 19:55
Max. deelnemers 90
Aantal beschikbare plaatsen 90
Prijs per persoon € 5 voor niet-leden; AG-leden gratis
Locatie Meerlezaal

Inschrijven is niet meer mogelijk