AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

D.H. Lawrence

dinsdag 23 mei 2017
19:30 uur Haardkamer
Inleider Marjan de Wolff

 

Dankzij Lo Tigchelaar hebben we voor het eerst in het bestaan van de Literaire Kring een klassieker uit het Italiaanse taalgebied besproken. De tuin van de Finzi-Contini’s bleek een uitstekende keuze die in een boeiende avond resulteerde.
In de laatste bijeenkomst van dit seizoen staat het boek Zonen en minnaars van D.H. Lawrence (1885-1930) op het programma. De meesten van ons kennen Lawrence als de schrijver van Lady Chatterley’s Lover, dat pas in 1960 na een schandaalproces in Engeland mocht verschijnen.
Lawrence was van mening dat de mensheid door de moderne tijd en de industrialisatie ver van zijn natuur was afgedwaald. Daarom pleit hij voor een herwaardering van de seksualiteit, intuïtie, instinct en spontaniteit. En dat resulteerde in een belangrijke rol voor de verhouding tussen de seksen in zijn romans. Het deed hem herhaaldelijk met de toen nog heersende censuur in aanvaring komen.
Bij zijn overlijden had hij de reputatie van een pornograaf die zijn talenten als schrijver had verkwanseld. Pas later krijgen zijn romans een belangrijke plaats in de Engelse literatuur.
Zonen en minnaars wordt als een van zijn beste romans beschouwd. Het beschrijft de relaties in het gezin van Gertrude en Paul Morel. Hun huwelijk is een gevecht geworden, Paul is een eenvoudige mijnwerker, Gertrude komt uit een sociaal net iets hoger milieu. In het begin van hun relatie was ze aangetrokken door zijn spontane karakter, later kreeg ze er steeds meer een hekel aan. De vrouw wijdt haar leven aan haar kinderen, vooral haar zonen William en Paul. Maar als Paul aan de verstikkende greep van zijn moeder probeert te ontkomen door een relatie met een andere vrouw aan te gaan is ook daar een conflict onvermijdelijk.
Het boek speelt zich af in Nottinghamshire, de geboortestreek van Lawrence, en is sterk autobiografisch. Het toont de kindertijd, adolescentie en het conflict tussen de generaties.

Rob Westra

.