AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Grieks-Romeinse beschaving

Dr. J. ABBENES
Pausanias' wonderbare reizen
14 september 2017
Meerlezaal AG - 20.00 uur


Toegangsprijs: NKV en EOL leden,  AG-leden, leden VVAO en studenten: gratis; Overigen € 5.
Leden NKV, EOL, VVAO en studenten klikken 'Recht op korting' aan in het aanmeldscherm.

Over het onderwerpPausanias was een Grieks-sprekende “travel-writer” uit de tweede eeuw na Chr., die in tien hoofdstukken een literaire reis beschijft langs de bekende en minder bekende plaatsen op het Griekse vasteland in de Romeinse tijd. Per schip aangekomen in Athene voert hij de lezer onder meer over de Akropolis en langs de destijds nog rijkelijk aanwezige kunstschatten op de Akropolis en in de rest van Athene. Centraal in zijn werk staat de beschrijving van tempels en hun kunstschatten, afgewisseld met anekdotes over kunstenaars, de winnaars in sportevenementen als de Olympische Spelen of de spelen in Delphi en verhalende episodes uit de Griekse geschiedenis.

Dr. Jelle Abbenes heeft een vertaling van dit boek gemaakt rechtstreeks naar het oud-Grieks. (Vertaling Pausanias ter plekke verkrijgbaar)

Over de spreker:Jelle Abbenes heeft na zijn studie Klassieke Talen onderzoek gedaan aan de Thesaurus Linguae Graecae in Hamburg en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij ook korte tijd als universitair docent heeft gewerkt. Aansluitend is hij in het middelbaar onderwijs terecht gekomen.
Momenteel werkt Jelle bij het Gymnasium Celeanum in Zwolle. Sinds 1980 gaat hij geregeld in Griekenland op vakantie, de laatste zeven jaar is hij samen met zijn vrouw gericht op zoek naar overblijfselen die met het boek van Pausanias samenhangen.